Mansikkamäellä törmäsin ekaa kertaa näihin kupliin, pitihän niitä heti päästä itsekin testaamaan kun näyttivät Eben kakussa niin upeilta.
Tutoriaali löytyy esim. täältä.(Cakecentralin sivulla on myös tutoriaali, taitaa olla tuo sama, mut mä olen tässä viime päivien aikana saanut sieltä vaan "page not found":ia..) Huomasin ettei missään taida olla näihin suomenkielistä ohjetta joten tässä tulee.. (vaikken mikään mestari näitten teossa olekaan mutta osaan hyvin kääntää englannista suomeksi ;D)

Tarvikkeet:
vesi-ilmapalloja
liivatejauhetta + vettä (tai muuta nestettä, esim. mehua)
väriä (ilmeisesti Luster Dust-merkkinen toimii parhaiten mutta voinee kokeilla muitakin, itse käytin jotain (en tiedä merkkiä) kultaista tomuväriä, tuli ihan kiva kimallus)
hammas/coctailtikkuja tai pinsetit
pieni mikronkestävä kulho
teippiä (tutoriaalissa taisi olla jeesusteippiä mutta itse käytin ihan tavallista ja toimi)
styroxia tai kori (muovinen lienee paras mutta mulla oli vaan jotain kuitua oleva kori ja toimi ihan hyvin kunhan asettelee pallot niin etteivät koske koriin, muoviin ne eivät jää kiinni)
sivellin

Sekoita 1 osa liivatejauhetta ja 2 osaa kylmää vettä (+ väriaine). Anna seisoa noin 5 min.

Pitäisi näyttää jotakuinkin tältä

Tällä aikaa voit puhaltaa vesi-ilmapallot, älä puhalla ihan täyteen jotta voit muotoilla pallon pyöreäksi, nipistä sieltä solmun kohdilta ja kieräytä teippiä (englanninkielisessä ohjeessa on hyvät kuvat tästä vaiheesta, mulla kun on vaan kaksi kättä niin en onnistunut ottamaan kuvaa tästä vaiheesta..) ja teippaa myös mahdollisesti käyttämäsi tikku palloon kiinni (jos käytät styroxia tai jotain muuta kuin muovikoria, että voi tökätä pallot kuivumaan), muista ettet tökkää terävää päätä ihan palloon kiinni ;).
Rasvaa pallot kevyesti, käytin neitsytkookosöljyä, en tiedä miten muut rasvat tässä toimii, aivan ohut kerros, rasvaa ei saa olla liikaa tai liivateseos ei tartu palloon.


Sitten laita liivateseos mikroon, noin kymmeneksi sekunniksi mikrosta riippuen, seoksesta pitää tulla kuumaa mutta se ei saa kiehua.
Sekoita varovasti ettet tee seokseen ilmakuplia ja kuori vaahto pois (mulla sitä tuli ihan kamalasti, aattelin jo ettei siellä pohjalla ole mitään mutta oli siellä :D)

Suunnilleen tältä pitäisi näyttää, vähän tuohon tuota vaahtoa jäi mutta tää oli eka kokeilu ja tein seoksen 1 rkl liivatetta + 2 rkl vettä eikä siitä tosiaan kovin paljoa tullut.. Yhden pallon just ja just onnistuin tällä tekemään (ja senkin vähän miten sattuu :D)

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita taas ettei mahdollinen väri ole vajonnut pohjalle ja dippaa pallo seokseen, liivateseosta pitäisi saada joka puolelle palloa lukuunottamatta sitä teipatun kohdan juurta..

(tässä toinen erä, kuten kuvasta näkyy jäi vähän tuota vaahtoa mutta ei tainnut lopputulokseen kamalasti vaikuttaa..)

Valuta ylimääräinen seos pois, voit myös käyttää sivellintä apuna, tuosta seoksesta tulee kyllä tosi paksua ja mun mielestä oli hankala saada se ylimääräinen valutettua pois, pitänee kokeilla josko noissa liivatteissa on eroa tuolla Ameriikassa ja täällä, jos täällä voisi laittaa vähän enemmän nestettä..
Anna kuivahtaa minuutti-pari ja toista dippaus, ainakin kolme kerrosta on hyvä laittaa ettei kuori murru kun pallo otetaan pois alta.
Jos seos sakenee liikaa voit käyttää sitä mikrossa n. 4 sekuntia niin saat siitä taas juoksevampaa.

Sitten lopuksi pallot jätetään kuivamaan, mä annoin olla yön yli.




Tässä tämä ensimmäinen kokeilu missä yritin viimeisen kerroksen laittaa siveltimellä, käytin liian isoa kulhoa eikä palloa voinut enää dippailla siihen, mut se ei ihan mennyt niin kuin oli tarkoitus.. Tuli siitä lopulta kuitenkin ihan hauskannäköinen, ei nyt sellainen kuin piti mutta siihen mä oon tottunut.. ;)


Kun pallot on kuivaneet ja pinta on kova, leikkaa saksilla ilmapallo rikki, tarvittaessa leikkaa myös vähän reunoja jos liivatetta on osunut siihenkin että saat pallon irti.

Jos rasvaus on onnistunut pitäisi pallon lähteä helposti irti.

Reiän reunoja voi siistiä saksilla, saat myös vähän tasaisemman pinnan että kestää pystyssä kakun päällä..

Tältä se sitten näyttää, olisi varmaan vähän kirkkaampi jos olisin ne kaikki vaahdot ottanut pois.. Ensi kerralla sitten...

Muutamia kauneusvirheitä tuli näihin onnistuneempiinkin..

Ja tämä on sitten se oikein taiteellinen yksilö :D

Nyt en kakkua näille tehnyt kun halusin vaan testata että osaan sitten myöhemmin, upeita kakkuja näillä koristeltuna löytyy esim. täältä ja Googlen kuvahaulla hakusanalla "gelatin bubbles".

Toivottavasti tästä oli jollekin apua (varmaan myöhemmin vielä korjailen kirjoitusvirheitä ja sanajärjestyksiä mutta nyt täytyy lopettaa bloggaaminen ja hakea lapset kerhosta :D)