Jahas, jospa sitä taas ehtisi hieman päivittää tätäkin blogia, enää ei niin tuo sly vie aikaa :)

Tämän munajuuston tein tosiaan jouluksi, ohje on Maku-lehdestä :)

3 l täysmaitoa
1 l piimää (käytin luomupiimää, mieluiten kannattaa vailta kirnu- tai talouspiimä, rasvatonkin käy, mutta maitohappobakteereita sisältävät piimät eivät käy!)
4 munaa
1 tl suolaa

Ota piimä huoneenlämpöön edellisen päivänä, näin se juoksettaa maidon paremmin.
Kuumenna maito kiehuvaksi. Vatkaa piimään kolme huoneenlämpöistä munaa.
Sekoita piimäseos maitoon ja kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen.
Jätä kattila levylle ja katkaise virta. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 30 minuuttia, älä sekoita välillä!


Tältä se näytti..


Kerää sitten juustomassa reikäkauhalla valumaan siivilään, siivilöi myös hera ja käytä esim sämpylätaikinan nesteenä.
Kaada juustomassa kulhoon ja vatkaa joukkoon suola, yksi muna ja mausta halutessasi 2-3:lla valkosipulinkynnellä. (Itse halusin kokeilla näin ekalla kertaa naturellina, mietin tosin että ruohosipuli voisi sopia tähän myös hyvin..)
Nosta reiällinen puumuotti tai lävikkö vadille, vuoraa muotti harsolla. Lusikoi massa muottiin, nosta päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään.
-Käytin itse siivilää, katselin kyllä joulumarkkinoilla juustomuottia mutta maksoi noin 40€ enkä uskaltanut ensikokeilua varten ostaa, jos vaikka en tykkäisikään lopputuloksesta..
Kumoa juusto paistonkestävälle vadille, voitele munalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.